"Jak być glam" - projekt wyzwanie cz. 5 - śniadanie według Fleur de Force

18 lutego

Śniadanie - od niego powinnyśmy zaczynać dzień. Powinno być zdrowe, pożywne i dawać dużo energii. Kolejne i ostatnie zadanie jakie otrzymałyśmy do wykonania, polegało na przygotowaniu śniadania spośród 5 propozycji Fleur de Force. Do wyboru miałyśmy: truskawkowe parfait, zapiekane awokado z jajkiem, bezglutenowy czekoladowy chleb z bananów, domowe musli Birchera i wrapy ze szpinaku, szynki i jaj. Z racji tego, że do pracy wstaję o 5 rano i pierwsze śniadanie jem 5:30, nie mam czasu przygotowywać wymyślnych dań, w związku z czym skusiłam się na szybkie śniadanie z awokado i jajkiem. Jeśli jesteście ciekawe przepisu i efektu końcowego to zapraszam.
Zapiekane awokado z jajkiem
Nie ma lepszego połączenia na śniadanie niż awokado z jajkiem! Ta zapiekana wersja jest sycąca, a zarazem zdrowa. Znakomicie sprawdzi się po treningu. 

Składniki:
1 duże awokado
2 małe lub średnie jaja
szczypiorek
chili w płatkach do smaku
sól i pieprz do smaku

Przekrój awokado na pół i usuń pestkę. Do każdej połówki wbij jajo, a następnie posyp szczyptą chili i szczypiorku (może się okazać, że będziesz musiała wydłubać trochę miąższu, żeby jajko się zmieściło - wszystko zależy od wielkości awokado i pestki). Włóż obie połówki do piekarnika i zapiekaj w średniej temperaturze 10-15 minut. Czas zapiekania zależy od wielkości jaja i awokado, musisz więc przypilnować całości. Wyjmij awokado z piecyka, oprósz solą i pieprzem do smaku.

Moje wrażenia
Faktycznie musiałam troszkę wydłubać miąższu, bo pestka nie była zbyt duża, i było mało miejsca na jajko. Piekłam w piekarniku w temp. 150 st. C przez 15 minut. Po wyjęciu doprawiłam solą morską i mieszanką ziół prowansalskich. Nie dodałam szczypiorku ani chili bo ich nie lubię i to pewnie miało wpływ na smak. Otóż bez wyrazistego dodatku, awokado z jajkiem okazało się niezbyt smaczne, wyraźnie brakowało ostrości. Na drugi raz sięgnę po jakiś wyrazisty sos lub keczup. Posiłek sam z sobie pożywny i syty, ja najadłam się jedną połówką awokado. Ciekawa alternatywa dla nudnych śniadań z kanapkami w roli głównej lub musli. Do tego kubek zielonej herbaty i byłam pełna. :-)
To było ostatnie zadanie w ramach projektu "Jak być glam" zorganizowanego przez serwis urodaizdrowie.pl oraz Wydawnictwo Literackie, którzy zostali patronami książki Fleur de Force "Jak być glam". Poradnik świetny, mam już go u siebie, wczoraj miał swoją premierę na rynku polskim a widziałam już go w empiku. Zachęcam Was do sięgnięcia po niego bo znajdziecie w nim mnóstwo ciekawych porad z zakresu mody, urody czy zdrowia. O ciekawych przepisach zilustrowanych pięknymi zdjęciami nie wspomnę. :-)

Macie zamiar kupić tę książkę? Lubicie tego typu poradniki?

Zobacz także

9 komentarze

  1. Nigdy nie jadłam awokado i jakoś nie mam do niego przekonania :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię awokado, jednak w tej wersji jeszcze go nie jadłam - najczęściej jest to jednak guacamole. Do wypróbowania!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam tylko doprawić to danie, będzie przepyszne, awokado jest mięciutkie i skórka łatwo odchodzi :-)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. polecam! jest niezwykle ciekawie napisany, czyta się go z przyjemnością

      Usuń
  4. fajny przepis, muszę koniecznie zrobić, wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i smakuje smacznie, tylko trzeba porządnie doprawić :-) z awokado polecam jeszcze pyszną pastę guacamole na kanapki zamiast masła :-)

      Usuń
  5. Mmmm, ależ mi smaku narobiłaś :) Cudowne podanie ♥

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda fajnie ,ale nie lubię dań bez wyrazistego smaku

    OdpowiedzUsuń