Roślinne napoje AdeZ - pomysł nie tylko na smaczne i zdrowe śniadania

14 stycznia

Każda z Nas chce się dobrze czuć we własnym ciele, a ja wychodzę z założenia że do celu dochodzi się małymi kroczkami, dlatego nigdy nie decyduję się na radykalne zmiany. W myśl hasła "Nowy Rok, Nowa Ja", postanowiłam wzbogacić mój jadłospis o roślinne napoje AdeZ, które nie tylko mają przepyszne smaki, ale pasują do śniadań, przekąsek a nawet do kawy. Jesteście ciekawi nowej, Roślinnej Premiery? Zapraszam po kilka inspiracji kulinarnych.
Napoje roślinne AdeZ zdrowe jedzenie
Czym są napoje AdeZ?
AdeZ to nowa propozycja na rynku napojów roślinnych dostępna w wersjach klasycznych oraz owocowych. To nie tylko coś w sam raz dla wegan i wegetarian, ale dla wszystkich, którzy chcą zwiększyć udział produktów roślinnych w swojej diecie.
Do wyboru mamy:
warianty klasyczne w opakowaniach 800 ml - sojowy, migdałowy, kokosowo - ryżowy i ryżowy. Sprawdzają się idealnie jako dodatek do porannej kawy (zwłaszcza migdałowy), smoothie czy owsianki. Są źródłem wapnia, białka oraz witamin D i B12;
warianty owocowe z dodatkiem soków owocowych (30-40%) w małych poręcznych opakowaniach 250 ml są idealną opcją na odżywczą przekąskę w biegu. Do wyboru mamy smaki:
owsiany z truskawką i bananem wzbogacony w magnez
migdałowy z mango i marakują z dodatkiem witaminy E
kokosowy z owocami jagodowymi wzbogacony w witaminy z grupy B.
W napojach występują tylko naturalne cukry w owoców, nie zawierają laktozy i glutenu a do tego są lekkostrawne.
Napoje AdeZ są szczelnie zamknięte w butelce PET typu plant bottle, która w 30% składa się z tworzywa pochodzenia roślinnego i podlega recyklingowi.

Jak wygląda mój standardowy dzień z napojami AdeZ?
Otóż pracę zaczynam bardzo wcześnie bo już o 7 rano, ale pierwsze śniadanie jem o g. 9 i jest to oczywiście owsianka, która jest niesamowicie sycąca i odżywcza, dostarcza mi mnóstwo energii na cały dzień. Podstawą są płatki owsiane górskie, które są bardzo drobne, a po zalaniu wrzątkiem robią się mięciutkie. Do tego ulubione owoce, napój AdeZ i odrobina cynamonu. Wychodzi szybkie i niesamowicie smaczne śniadanie,  które wystarcza mi aż do południa.
Kolejną opcją jest popołudniowe smoothie (max do godziny 15) zrobione na mleku migdałowym lub sojowym z odrobiną płatków owsianych lub otrębów oraz owocami. Czasem dodaję warzywa (głównie ogórka lub szpinak), ale nie będę ukrywać, że to bardziej za owocami przepadam.
Wypicie takiego smoothie zastępuje mi poobiedni deser, jest smaczną i sycąca przekąską.
Próbowałam również kawy z dodatkmie napoju roślinnego zamiast mleka i powiem Wam, ze jedynie wersja migdałowa mi smakowała, reszta jakoś gryzła mi się smakowo z kawą. :-) Inna sprawa, że nie jestem jakąś kawoszką, nigdy w życiu nie wypiję czarnej kawy, a to co piję to połowa kawy i mleka, czyli coś pomiędzy latte a kakao. :-)
Jak można wykorzystać napoje AdeZ? Inspiracje kulinarne
W przypadków roślinnych napojów AdeZ ogranicza Was tylko wyobraźnia, ponieważ one świetnie zastępują mleko, na które wiele osób jest uczulonych. Nawet nie mając alergii można nie przepadać za mlekiem, a powiem Wam, że jak raz skosztujecie roślinnego mleka czy napoju, to nie będziecie chcieli wrócić do tradycyjnego np. krowiego mleka.
Poniżej macie kilka fajnych inspiracji, z których również i ja mam zamiar skorzystać, a efekty na pewno pokażę na moim Instagramie.

Chleb bananowy z dodatkiem napoju ryżowego AdeZ
Składniki: 
3 średnie banany (ok. 300 g) 
2 jaja z chowu ekologicznego 
50 g oleju kokosowego 
120 ml napoju ryżowego AdeZ 
220 g mąki z brązowego ryżu 
70 g mąki z ciecierzycy 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu 
1 spora szczypta soli 
50 g orzechów włoskich 
1/2 banana do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie: 
Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Zgnieść papier do pieczenia w rękach i lekko go zwilżyć, a następnie wykręcić go do sucha i wyłożyć nim keksówkę. Obrać banany, umieścić je w dużej misce i rozgnieść widelcem. Dodać jaja, olej kokosowy (rozpuszczony wcześniej w rondlu na minimalnym ogniu przez kilka sekund) oraz napój ryżowy AdeZ. Rozgnieść widelcem na gładką masę, a następnie odłożyć na bok. 

Do drugiej miski wsypać mąkę z brązowego ryżu, mąkę z ciecierzycy, proszek do pieczenia, cynamon i sól, a następnie wymieszać wszystko za pomocą łyżki. Wsypać suche składniki do rozgniecionych bananów. Delikatnie miksować blenderem do momentu uzyskania gładkiej masy bez grudek. Przełożyć do wyłożonej papierem keksówki. Pokroić banana wzdłuż i ułożyć plastry na masie, płaską stroną do góry. Wcisnąć je lekko, aby były częściowo zanurzone w masie. Posiekać orzechy włoskie nożem na mniejsze kawałki i posypać nimi po wierzchu. Piec w piekarniku przez 60–65 minut. Wyjąć blachę z piekarnika i pozostawić chleb na 15 minut, aby ostygnął przed wyjęciem go z keksówki. Pozostawić na kratce do ostygnięcia, a następnie pokroić. 
Przechowywać w lodówce jedynie wtedy, gdy chleb nie ma zostać zjedzony w ciągu 3 dni.

Muffinki marchewkowo - kokosowe
Składniki:
150 g mąki z brązowego ryżu
70 g migdałów bez skórki (nieprażonych)
50 g wiórków kokosowych
30 g skrobi maniokowej, kukurydzianej lub ziemniaczanej
30 g płatków owsianych
70 g marchewki (ok. 2 lub 3 marchewek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
3 daktyle Medjoul, bez pestek
30 g żurawiny lub rodzynek
50 g oleju kokosowego
180 ml napoju kokosowego AdeZ
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st. C W otworach formy do pieczenia muffinek umieścić papierowe papilotki.
Obrać marchewki i zetrzeć je na tarce, a następnie odłożyć na bok. Pokroić daktyle w drobną kostkę.
Zmielić migdały w młynku (jeśli nie masz młynka, możesz użyć mąki migdałowej).
Do dużej miski wsypać mąkę z brązowego ryżu, zmielone migdały, wiórki kokosowe, skrobię maniokową, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sól, a następnie wymieszać wszystko za pomocą łyżki.
Dodać startą marchewkę i daktyle, rozmieszczając je równomiernie i delikatnie wymieszać. Dodać żurawinę lub rodzynki i dalej powoli mieszać.
Do drugiej miski lub dużego kubka wlać napój kokosowy AdeZ i dodać olej kokosowy (rozpuszczony wcześniej w rondelku na bardzo małym ogniu przez kilka sekund).
Wlać płyn do suchych składników i mieszać do momentu uzyskania gładkiej masy - masa powinna być dość gęsta i sucha, mniej płynna niż typowa masa na muffinki.
Nałożyć masę do papierowych papilotek, ugniatając ją nieco grzbietem łyżki. Napełnić papilotki do 3/4 wysokości, jeżeli muffinek ma być dwanaście, lub nałożyć masy "z czubkiem", jeżeli muffinki mają być bardzo duże. Posypać po wierzchu odrobiną płatków owsianych dla dekoracji. Piec w piekarniku przez 35-40 minut.
Wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszce przez 10 minut, a następnie wyjąć i umieścić a kratce, aby ostygły. Nie przechowywać w lodówce.  
Reasumując:
Roślinne napoje AdeZ to świetna baza do pożywnych śniadań: owsianek, musli czy smoothie. 
Z powodzeniem zastępują produkty mleczne, dzięki czemu można je stosować do wypieków. Kawa z dodatkiem napoju migdałowego smakuje obłędnie pysznie i jest delikatna w smaku. Mniejsze pojemności są idealne jako przekąska w ciągu dnia, w pracy, podróży czy na uczelni, ale też po siłowni. Ponadto fajnie urozmaicają codzienną dietę i są lekkostrawne, nie ma się po nich uczucia pełnego, ciężkiego brzucha. 
Znacie roślinne napoje AdeZ? Sięgacie po tego typu napoje w codziennej diecie?


Zobacz także

35 komentarze

  1. Oglądałam ich składy, ale nie za bardzo mi się podobały. Poza tym wolę naturalne witaminy niż te dodawane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam te napoje i z chęcią po nie sięgam! idealne jako baza do różnych potraw

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jestem zbytnią zwolenniczką napojów roślinnych, ale odżywiam się zdrowo, a owsiankę uwielbiam 😍

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś dla mnie bo ja nie mogę śniadań jeść :-/

    OdpowiedzUsuń
  5. super, że można przyrządzić za ich pomocą super koktajle lub dodać do owsianki zamiast tradycyjnego mleka, codziennie jadam owsianki na śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie znam tych napojów, ale chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie ze sa takie napoje, czesto korzystam zwlaszcza do koktajli z roslinnych napojow, wiec tym bardziej te mi sie podobaja :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie koktajle są na porządku dziennym, bardzo sycące i zastępują mi podwieczorek :-)

      Usuń
  8. Ciekawe napoje. Nie znam ich ale z chęcią poznam..

    OdpowiedzUsuń
  9. grafika na opakowaniu mnie urzekła. szczerze to nigdzie nie widziałam tych napoi . :(

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie znam, ale po przeczytaniu powyższego tekstu i obejrzeniu fotek, postanowiłam i ja zadbać o swoje zdrowe odżywianie...Odkryłam ten blog kilka dni temu....

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię takie szybkie, smaczne i zdrowe rozwiązania :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ostatnio bardzo polubiłam te napoje. Smaczne i zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie znam tych napojów, wydają się ciekawe. Zawsze staram sie odżywiać w miare zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kupiłam sojowe, jak mi posmakuje, kupuję inne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie spróbowałam jeszcze tych napojów. Jestem bardzo ciekawa, bo czytałam o nich skrajne opinie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a to mnie zaskoczyłaś, nie spotkałam się jeszcze z negatywnymi opiniami, aż z ciekawości przejrzę internet :-)

      Usuń
  16. nie próbowałam, ale często widzę je na instagramie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajne te napoje, zwłaszcza gdy ktos unika laktozy. Ja jednak uwielbiam mleko i jego przetwory.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie mam nietolerancji laktozy tak więc używam zamiennie i mleka i napojów roślinnych

      Usuń
  18. Też je mam, jem najczęściej z owsianką. Brakuje mi mleka owsianego, które najbardziej lubię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie każde śniadanie to właśnie owsianka z owocami i napojem AdeZ

      Usuń
  19. Świetna sprawa! Zdecydowanie przydadzą mi się przy mojej diecie

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie piłam ich. A czy posmakowalyby mi sądzę że tak bo zawierają owoce

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smaki są pyszne, na dodatek te napoje w ogóle nie są słodkie

      Usuń
  21. Próbowałam jedną z wersji, kupiłam chyba w Lidlu. Smakowo była okej, ale nie miałam pojęcia że można to wykorzystać też do takich wymyślnych dań ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja cały czas próbuję z nimi nowych posiłków, jednak najbardziej pasują mi do śniadań i popołudniowych przekąsek :-)

      Usuń
  22. Nigdy nie piłam takich napoi. Jestem fanką krowiego mleka

    OdpowiedzUsuń
  23. Oh, jak dawno mnie tutaj u Ciebie nie było! Koniecznie muszę nadrobić zaległości, wracam na stałe do blogowania!
    Napoje wyglądają smakowicie, muszę koniecznie jakiś wypróbować, bo uwielbiam wszelkie tego typu roślinne napoje!
    Buziaki, loveanea ;*

    OdpowiedzUsuń
  24. Nie próbowałam ich jeszcze bo nie widziałam chyba nigdzie. Jednak ja lubię tego typu napoje i często po nie sięgam.

    OdpowiedzUsuń
  25. Z chęcią spróbowałabym tych napojów :D Pozdrawiam!
    wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  26. Ostatnio skusiłam się na taki napój w kinie i nie żałuję, umilał oglądanie filmu. Muszę spróbować owsianki w wersji z takim dodatkiem jak napój

    OdpowiedzUsuń
  27. Świetne pomysły i przepisy! Na pewno z nich skorzystam :) Jestem tylko bardzo ciekawa, gdzie można kupić te napoje, bo z chęcią bym ich spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń